gorilla wear tank top

Een crosstainer kopen, waar let je op

Wanneer je voor thuis een crosstrainer wilt kopen, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Koop dus niet zomaar even een crosstrainer, maar neem de tijd om te bekijken wat de belangrijkste eigenschappen moeten zijn, waaraan hij aan moet voldoen.

De aandrijving
Er zijn twee belangrijke verschillen voor wat betreft de aandrijving. Het vliegwiel, wat een belangrijk onderdeel van een crosstrainer is, kan aan de voor of achterzijde gemonteerd zijn. Wanneer het vliegwiel aan de achterzijde zit, geeft zo’n crosstrainer een wat rondere beweging. Ook neemt hij minder ruimte in beslag wat vaak een belangrijkste vereiste is voor thuis. De beweging is meer horizontaal wanneer het vliegwiel aan de voorzijde is geplaatst. Je maakt hiermee een soort langlauf beweging. Deze worden vaak in een sportschool aangetroffen.

Voor de aandrijving kun je kiezen tussen een V-snaar of een ketting. Het nadeel van een kettingaandrijving is dat hij regelmatig moet worden gesmeerd, omdat hij anders veel geluid kan gaan maken. De kettingaandrijving is goedkoper dan een v-snaar aandrijving, maar deze is onderhoudsvrij en maakt geen geluid.

Het gewicht van een crosstrainer
Je kunt over het algemeen ervan uitgaan dat een zware crosstrainer duurder is dan een lichte. Bij een zware crosstrainer is vaak veel ijzer toegepast en weegt automatisch zwaarder dan een van plastic.

Het belastbare gewicht
Kijk ook naar het maximale belastbare gewicht dat de crosstrainer kan verdagen. Is het maximale draagbare gewicht laag dan zal hij hoogstwaarschijnlijk geen goede kwaliteit hebben. Een goede crosstrainer moet een gewicht van 120 kilogram gemakkelijk aan kunnen.

De Lengtepas
Wanneer je een crosstrainer aanschaft met een lange lengtepas zal die beweging overeenkomen met een hardlopen. Een korte lengtepas geeft meer de stepbeweging. Een lange lengtepas is beter, maar is ook weer afhankelijk van de lengte van de gebruiker.

Garantie
Wanneer je een crosstrainer aanschaft, moet je er een nemen waarbij de fabrikant minimaal een garantie geeft van twee jaar op de onderdelen en drie jaar op het frame van het toestel.

Voordelen
Belangrijke voordelen om thuis je crosstrainer te gebruiken zijn dat je tijdens de training gemakkelijk tv kunt kijken of naar muziek luisteren. Ook kun je trainen op een moment wanneer het jou uitkomt. Dat allemaal terwijl je staat te zweten door het sporten.